sir_ekovlasic_baner 

...od davnina zdravlje sa planina...

 

Logo

 

Logo
Logo
 Logo

 

Logo

Dobro došli
O zadruzi

ovce_vlasic
Zemljoradnička Zadruga «Eko Vlašić» osnovana je u septembru 2003. god. Trenutno broji 250 aktivnih članova/farmera. Sjedište zadruge je na samoj planini Vlašić u neposrednoj blizini zimskog turističkog centra Babanovac u selu Mudrike a područje dijelovanja su  sela na  širem platou Vlašića koja najvećim dijelom pripadaju općinama Travnik i Dobratići-Pougarje.

/ 12.08.2007
Legenda o siru

LogoArheolozi su otkrili da je sir pravljen 6000 godina prije naše ere od kozijeg i kravljeg mljeka i da su ga tadašnji ljudi držali u visokim posudama. Takodje, murali u egipatskim grobnicama iz 2000. godine prije naše ere pokazuju tehnike pravljenja sira i putera.

ZZ Ekovlašić /
O Siru

LogoJedna od namirnica bez kojih se ne može zamisliti ceker ili korpa i bez kojih nema ni tanjira s mezom, jelo koje možete jesti i za doručak i za ručak i za večeru, a, ako ćemo pošteno, i između obroka, jeste - sir.

/
OGLASI

laktofriz 

Prodajem polovne laktofrize od 500, 600, 900, 1250 i 1600 L informacije na tel: 061 363 453 ili 032 604 007 poslije 5h

Prodajem nov fermentor od 500 L informacije na 061 363 453 ili 032 604 007 poslije 5h

Prodajem polovan muzni sistem za 50 grla, proizvodjac Westfalija-Njemacka, informacije na 061 409 714

/
Preporuke

P6027401-1.gif

Cuvanje sira
• Vlasicki sir se obavezno prije upotrebe stavi par sati u obicnu vodu kako bi se smanjila koncentracija soli a u slucaju da je sir pretjerano slan u obicnu vodi stavite kocku secera.
• nepasterizovane sireve svih ukusa ne treba sjeci prije nego što se kupe jer na taj nacin gube finocu i aromu ...

/
Tragom mirisa i okusa

P6027413-1.gif  Početkom 21. stoljeća gotovo polovica svih mlječnih proizvoda prerađuje se u sir u Nizozemskoj koja je ujedno i vodeći svjetski izvoznik sira. No, prava je sirnata velesila Francuska.

ZZ EKO Vlašić /
Vijesti iz zadruge

 

u izradi

ZZ EKO Vlašić /
Vlašićka PramenkaPramenka je ovca kombinovanih proizvodnih svojstava
(meso-mlijeko-vuna). Živa mjera ovaca se kreće između 25 i 55, a ovnova između 35 i 80 kg. Proizvodnja mlijeka je relativno mala, a znatno varira između sojeva (od 40 – 100 lit i više u laktaciji od 6 mjeseci) i zavisi takođe od ishrane.  

ZZ EKO Vlašić /
Savjeti farmerima

jagnje 

Šišanje je zootehnički zahvat, koji se provodi obično jednom godišnje na svim odraslim ovcam, bez obzira na dob, spol i uzrast. Mladu jagnjad, posebno onu najmanju za klanje nepreporučuje se šišati. Ako je na trzistu trazena janjeca vuna mogu se sisat i janjad.

ZZ EKO Vlašić /
Šta ide uz sir?

LogoU Francuskoj, gde se sir jede uz svaki obrok, iznose ga na sto i serviraju po boji: bijeli, žuti, narandžasti i smeđi. Inače, bolje je jesti prvo blage sireve, a na kraju obroka jako aromatične, kao što je, na primer, rokfor. I Holanđani mnogo jedu sir. Holandsko serviranje uvek prija očima i izaziva apetit.

/
Klasifikacija sireva

siri vino 

Najjednostavniji način da se klasifikuju sirevi je na osnovu procesa proizvodnje i sličnosti u izgledu i ukusu sira.

/
Delikatesi

LogoNudimo: Koziji sir - svjezi i zreli ; Surutku od kozijeg, kravljeg i ovcijeg mljeka, Domacu pavlaku...informacije na: zz_ekovlasic@yahoo.com

/